A nyereg alatti hús mítosza
barikad.hu 2012.10.05. 07:03
A magyar köztudatban máig jelen vannak őseinkről kitalált hamis legendák, a legismertebb az, hogy nyereg alatt puhított nyers húst ettek.
Torz kép
Az első ókori szerző, aki a római birodalmat megtámadó hunokat befeketítette, a 4. században alkotott Ammianus Marcellinus volt, az ő tollából származik a vad barbárok hamis képe, akik nyers húst fogyasztottak. A római katona életében nem találkozott egyetlen hunnal sem, mégis jellemezni merte az ismeretlen nép életmódját. Szerinte „a hunok a nyers húst lovuk hátára, combjuk alá tesznek, és kissé porhanyósra melegítenek.” A hunok vadságát és barbárságát a római katona ilyen rémképekkel akarta bebizonyítani. Az őseinkről egyszer már kialakított negatív képet aztán ránk, hun örökösökre vetítették, sokáig az európai köztudat bennünket és egykori keleti szomszédainkat, a tatárokat is azzal gyanúsítottak meg, hogy nem tudunk főzni és sütni, ezért nyersen esszük a húsféléket.
Újkori cáfolat
A szkíta-hun tudatú népek sohasem ettek nyers húst, ezért is érthetetlen, hogy a nyugati szakácsok miért tatár beefsteak-nek nevezték el a nyers húsból készült ételt. A nyers húsevés mítoszát egyébként a keletre ment kutatók megfigyelései rombolták le, akik már az újkortól kezdve megfordultak a hunok utódainak számító népek között. Ők a felszínes leírások helyett alapos megfigyelésre törekedtek. Szántó András „Eeleink ételei” című gasztronómiai kiadványban felsorol két olyan embert, akik keleten megfordulva alaposan tanulmányozták a hagyományos keleti állatgyógyászatot és megtudták, hogy mire haználják a nyers húst a lovas népek. A 19. században a kalmüköknél járt Bergmann megfigyelte, hogy a Kaszpi-tenger északi felén élt mongol nép lovainak hátát sokszor feltöri a favázas nyereg, és ennek a legjobb gyógymódja a beteg felületre helyezett nyers hús.

Egy taskenti kísérlet
A taskenti csillagászati intézet egyik német igazgatója, Schwartz helyi kutatása alapján úgy vélte, hogy a feltört hátú lovak hátának hússal való kezelése ősi közép-ázsiai gyógymód. Szerinte nem csupán nyers húst helyeznek a ló hátára, hanem a húst előtte sós vízben áztatják, hogy azzal fertőtlenítsék a bőrfelületet. A tudós saját lován is kipróbálta ezt a gyógymódot és megbizonyosodott a hatásos népi gyógyászati eljárásról.
OB
|